QRW Programme

Rare Genetic Diseases of the Brain

Thursday 30 August – Friday 31 August, 2018 Rydges Hotel, Queenstown, New Zealand

| Thursday 30 August | | | |
|--------------------|--|---------------|--|
| Time | Details | Location | |
| | Overview and the Rare Brain Disease Research Commun | nity | |
| | Chaired by Emma Scotter (University of Auckland) | | |
| 8.30am - 8.45am | Welcome and introduction: Emma Scotter sponsored | Dart Room, QT | |
| 15 mins | by Thermo Fisher Scientific | Building | |
| | University of Auckland | | |
| 8.45am – 9.00am | Cathy Stinear | Dart Room, QT | |
| 15 mins | Neurological Foundation Scientific Advisory | Building | |
| | Committee Chair | | |
| | Bird's eye view of rare brain disease research in NZ | | |
| 9.00am - 9.15am | Cliff Abraham sponsored by Bio-Strategy | Dart Room, QT | |
| 15 mins | Brain Research New Zealand | Building | |
| | BRNZ and rare brain diseases | | |
| 9.15am – 9.30am | Beth Watson (R1) | Dart Room, QT | |
| 15 mins | MND New Zealand | Building | |
| | From support to research – or are they intertwined? | | |
| 9.30am – 9.50am | Buzz Burrell (R2) | Dart Room, QT | |
| 20 mins | University of Otago | Building | |
| | Kearns Sayre syndrome – a Dad's Perspective | | |
| 9.50am-10.30am | Morning Tea | Trades Area | |
| 40 mins | | | |
| | Policy, Ethics and Funding | | |
| | Chaired by Miriam Rodrigues (Auckland DHB) | | |
| 10.30am-10.50am | Nicola Swain (R3) | Dart Room, QT | |
| 20 mins | Southern Health and Disability Ethics Committee | Building | |
| | The Insider's guide to NZ Ethics approval - Pitfalls and | | |
| | tips. | | |
| 10.50am -11.10am | Collette Bromhead (R4) | Dart Room, QT | |
| 20 mins | NZORD | Building | |
| | Rare brain diseases policy and treatment funding | | |
| 11.10am-11.40am | Caroline De Luca & Rebecca Elliott (R5) | Dart Room, QT | |
| 30 mins | PHARMAC | Building | |
| | Funding medicine for rare disorders: PHARMAC's | | |
| | revised policy settings and processes | | |
| | Molecular Mechanisms | | |
| | Chaired by Stephanie Hughes (University of Otago) | | |
| 11.40-12.00pm | Ronald Melki (R6) | Dart Room, QT | |
| 20 mins | Paris-Saclay Institute of Neuroscience | Building | |
| | Protein Aggregation and templating | | |
| 12:00-12:20pm | Pritika Narayan (R7) | Dart Room, QT | |
| 20 mins | University of Auckland | Building | |
| - | DNA and histone methylation changes in Huntington's | | |
| | disease | | |
| 12.20pm- 12.30pm | All session speakers | Dart Room, QT | |
| 30 mins | Question Panel | Building | |
| 12.30pm-1.30pm | Lunch | Trades Area | |
| 12.30piii 1.30piii | | aacs Alca | |

| | Molecular Mechanisms cont. | |
|-----------------|---|---|
| 4 20 4 50 | Chaired by Stephanie Hughes (University of Otago) | Don't Boom OT |
| 1.30pm – 1.50pm | Bradley Turner (R8) sponsored by Thermo Fisher Scientific | Dart Room, QT |
| 20 mins | Florey Institute Molecular mechanisms of MND/SMA | Building |
| 1.50 2.10 | | Don't Doors OT |
| 1.50pm-2.10pm | Mirella Dottori (R9) | Dart Room, QT |
| 20 mins | University of Melbourne | Building |
| | Developing Regenerative Therapies for Friedreich's | |
| | Ataxia using Sensory Neurons derived from induced | |
| 2.40 2.20 | Pluripotent Stem Cells | Dad Davis OT |
| 2.10pm-2.30pm | Andrew Munkacsi (R10) | Dart Room, QT |
| 20 mins | Victoria University | Building |
| | The power of the yeast model of Niemann-Pick Type C | |
| | disease from fundamental sterol transport to rare | |
| | disease clinical trials | |
| 2 20 2 25 | Short talks | D • D • • • • • • • • • • • • • • • • • • • |
| 2.30pm-2.45pm | Grace Chen (R11) | Dart Room, QT |
| 15 mins | Massey University | Building |
| | Occupation and Motor Neurone Disease: A New | |
| | Zealand Case-Control Study | |
| 2.45pm-3:00pm | Samantha Murray (R12) | Dart Room, QT |
| 15 mins | University of Otago | Building |
| | Ocular gene therapy in ovine models of CLN5 and | |
| | CLN6 Batten disease | |
| 3.00-3:30pm | All session speakers | Dart Room, QT |
| | Question Panel | Building |
| 3.30pm-4.00pm | Afternoon Tea | Trades Area |
| | Gene Hunting | |
| 4.00nm 4.20nm | Chaired by Chris Shaw (King's College London) Louise Bicknell (R13) | Dout Boom OT |
| 4.00pm-4.20pm | | Dart Room, QT |
| 20 mins | University of Otago | Building |
| 4.20 4.40 | Gene hunting in Meier-Gorlin Syndrome | Dad Davis OT |
| 4.20pm-4.40pm | Richard Roxburgh (R14) | Dart Room, QT |
| 20 mins | Auckland District Health Board | Building |
| | Gene hunting in CANVAS Syndrome | |
| 4.40pm-5.00pm | Courtney Forgeng (R15) | Dart Room, QT |
| 20 mins | Genetic Health Service NZ | Building |
| | Genetic counseling in the genomic era | |
| 5.00pm-5.20pm | Anjali Henders (R16) sponsored by Thermo Fisher | Dart Room, QT |
| 20 mins | Scientific | Building |
| | University of Queensland | |
| | The Ice Bucket Challenge Sporadic ALS Australia | |
| | Systems Genomics Consortium: SALSA-SGC | |
| 5.20pm-5.40pm | All session speakers | Dart Room, QT |
| 20 mins | Question Panel | Building |
| 5.40pm-6.40pm | Poster session | Marquee |
| 60 mins | Sponsored by NZORD | |
| | Judges: Collette Bromhead and Stephanie Hughes | |
| | | 1 - 1 - |
| | Social Mixer with drinks and nibbles sponsored by sponsored by Merck & pH Scientific | Trades Area |

| Friday 31 Aug | ust | | | |
|---|---|-----------------------|--|--|
| Time | Details | Location | | |
| | Research Resources | | | |
| Chaired by Ruth Empson, University of Otago | | | | |
| 8.30am - 8.40am | Day 2 Welcome and overview: Jayne McLean | Dart Room, QT | | |
| 10 mins | University of Auckland | Building | | |
| 8.40am – 9.00am | Maurice Curtis (R17) | Dart Room, QT | | |
| 20 mins | University of Auckland | Building | | |
| | Neurological Foundation Douglas Human Brain Bank | | | |
| 9.00am – 9.20am | Mike Dragunow (R18) sponsored by Bio-Strategy | Dart Room, QT | | |
| 20 mins | University of Auckland | Building | | |
| | Hugh Green BioBank | | | |
| 9.20am – 9.30am | Kerry Walker (R19) | Dart Room, QT | | |
| 10 mins | Auckland District Health Board | Building | | |
| | The New Zealand Motor Neurone Disease Registry; | | | |
| | One Year On | | | |
| 9.30am – 9.40am | Jayne McLean (R20) | Dart Room, QT | | |
| 10 mins | University of Auckland | Building | | |
| | New Zealand Motor Neuron Disease Research | | | |
| | Network | | | |
| 9.40-10.00am | All session speakers | Dart Room, QT | | |
| 20 mins | Question Panel | Building | | |
| 10.00am-10.30am | Morning Tea | Trades Area | | |
| <u>Genetic Disease</u> | Models and Genetics Oversight NZ (joint with Applied G | ienetic Technologies) | | |
| 10.20 10.50 | Chair Francis Hunter, University of Auckland | | | |
| 10.30am-10.50am | Tracey Dickson (R21) | Clancy's Room | | |
| 20 mins | University of Tasmania | | | |
| | Getting the Balance Right: Targeting Excitatory | | | |
| 10 50 11 10 | Dysfunction in the ALS Cortex | Clause de Danse | | |
| 10.50am -11.10am 20 mins | Imke Tammen (R22) | Clancy's Room | | |
| 20 1111115 | University of Sydney Generation of a sheep model of CLN7 Batten disease | | | |
| | using the CRISPR/Cas9 genome editing system – | | | |
| | preliminary results and ethical reflections | | | |
| 11 10am 11 20am | | Clange's Boom | | |
| 11.10am-11.30am 20 mins | Renee Handley (R23) University of Auckland | Clancy's Room | | |
| 20 1111115 | Brain urea increase is an early pathological event in | | | |
| | Huntington's disease | | | |
| 11.30am-11.50pm | Peter Dearden (R24) | Clancy's Room | | |
| 20 mins | Genomics Aotearoa, University of Otago | Ciality 5 Room | | |
| 20 1111113 | Genomics Actearoa: Aiming to improve the use of | | | |
| | genomics in New Zealand | | | |
| 11.50am- 12.10pm | Kate Neas (R25) | Clancy's Room | | |
| 20 mins | Genetic Health Service New Zealand | Ciality 5 NOUIII | | |
| 20 1111113 | A step towards unifying health genomic activity in NZ | | | |
| | Genomic Health Alliance New Zealand (GHANZ) | | | |
| 12 10nm 12 20nm | Discussion session | Clancy's Room | | |
| 12.10pm-12.30pm 20 mins | Sharing/improving/linking research resources | Ciancy 5 KOOIII | | |
| | | Trades Area | | |
| 12.30pm-1.30pm | Lunch | Traues Area | | |

| Emerging Therapies and keynote | | | | |
|--|---|---------------|--|--|
| Chaired by Prof. Anthony Hannan, University of Melbourne | | | | |
| 1.30pm – 1.50pm | Nadia Mitchell (R26) | Dart Room, QT | | |
| 20 mins | University of Otago | Building | | |
| | Efficacy of gene therapy in a sheep model of CLN5 | | | |
| | Batten disease | | | |
| 1.50-2.10pm | Miriam Rodrigues (R27) | Dart Room, QT | | |
| 20 mins | Auckland District Health Board | Building | | |
| | Spinal Muscular Atrophy: Treating the Cause | | | |
| 2.10-3.00pm | Prof. Chris Shaw (R28) sponsored by In Vitro Technologies | Dart Room, QT | | |
| 50 mins | King's College London | Building | | |
| | Moving from Gene Discovery to Gene Therapy for | | | |
| | Motor Neuron Disease and Frontotemporal Dementia | | | |
| 3.00-3.15pm | All session speakers | Dart Room, QT | | |
| 15 mins | Question Panel | Building | | |
| 3.15pm-3.30pm | Meeting close | Dart Room, QT | | |
| 15 mins | Emma Scotter | Building | | |
| | University of Auckland | | | |
| | | | | |
| 3.30pm-4.30pm | MND ROUND TABLE (all stakeholders) | Dart Room, QT | | |
| 60 mins | Research directions | Building | | |

We gratefully acknowledge the support of our meeting sponsors:







